Jadłospis

 

LISTA ALERGENÓW
wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu
do składników obecnych w środkach żywności


Alergeny występujące w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich
szczepy hybrydowe) i produkty pochodne.
2. Skorupiaki i produkty pochodne.
3. Jaja i produkty pochodne.
4. Ryby i produkty pochodne.
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne.
6. Soja i produkty pochodne.
7. Mleko i produkty pochodne.
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan.
Orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty
pochodne.
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne.
10. Gorczyca i produkty pochodne.
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne.
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w
przeliczeniu na SO2.
13. Łubin i produkty pochodne.
14. Mięczaki i produkty pochodne.


UWAGA: W żywieniu dzieci nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba,
że występuje wyraźne wskazanie lekarza. Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a
dla maluchów może być wręcz kluczowe dla rozwoju.

Artykuły